Petua Masak Untuk Mak-mak Yang Suka Buat Kerja Nak Cepat Tapi Bahan Segar & Jimat!

Petua Masak Untuk Mak-mak Yang Suka Buat Kerja Nak Cepat Tapi Bahan Segar & Jimat! - Hallo sahabat KHABAR MELAYU, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Petua Masak Untuk Mak-mak Yang Suka Buat Kerja Nak Cepat Tapi Bahan Segar & Jimat!, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Khabar, Artikel Malaysia, Artikel Melayu, Artikel News, Artikel Perniagaan, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Petua Masak Untuk Mak-mak Yang Suka Buat Kerja Nak Cepat Tapi Bahan Segar & Jimat!
link : Petua Masak Untuk Mak-mak Yang Suka Buat Kerja Nak Cepat Tapi Bahan Segar & Jimat!

Baca juga


Petua Masak Untuk Mak-mak Yang Suka Buat Kerja Nak Cepat Tapi Bahan Segar & Jimat!

Petua Masak Untuk Mak-mak Yang Suka Buat Kerja Nak Cepat Tapi Bahan Segar & Jimat!

Ini tip ringkas dari seorang suri rumah, Suhana Mat Rasu yang mana cara penyimpanan yang diguna berkesan untuk tempoh masa lama bagi bahan-bahan masakan yang mesti ada di dapur tapi kadang kita guna sikit je...

1.Daun sup

Pokok daun sup perlu di simpan di dalam botol plastik (bekas minuman 1.5L) dan diletakkan didalam peti ais

Caranya:

Potong 2 botol minuman, masukkan pokok daun sup dan tutup. Penting untuk memastikan air diletakkan sedikit sahaja setakat cecah pada HUJUNG AKAR sahaja. Air yang banyak akan menyebabkan bahagian batang pokok tenggelam dan batang daun sup jadi lembik dan busuk.

Pokok yg disimpan dengan kaedah ini dapat bertahan lebih dari sebulan.

2.Lengkuas dan Serai

Disimpan di dalam botol kaca dan di isi dengan air sehingga tenggelam keseluruhan lengkuas dan serai tersebut.

Air boleh ditukar 2 minggu sekali atau ikut keperluan.

Perlu disimpan dalam peti ais dan mampu bertahan berbulan lamanya.

3.Cili api dan Lada Merah

Cili api dan lada merah perlu dibuang tangkai terlebih dahulu sebelum disimpan utk mengelakkan tangkai menjadi lembik sekaligus menyebabkan cili dan lada menjadi busuk.

Disimpan dalam bekas bertutup yg di alas dengan tisu dapur atau kertas surat khabar.

Setiap kali menggunakan bahan ini, rajin-rajinkan diri untuk lap penutup bekas simpanan cili supaya wap-wap air hilang dan salin tisu dan kertas jika dah terlalu basah.

Simpan dalam peti sejuk InshaaAllah akan tahan lama.

Bahan-bahan yang disimpan dengan cara yg betul akan dapat bertahan lama. Di samping memudahkan dan mengelakkan pembaziran, duit belanja dapur kita juga dapat dijimatkan.

Selamat mencuba!
 



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2riidKJ

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!



Appear First on Khabar Melayu


Demikianlah Artikel Petua Masak Untuk Mak-mak Yang Suka Buat Kerja Nak Cepat Tapi Bahan Segar & Jimat!

Sekianlah artikel Petua Masak Untuk Mak-mak Yang Suka Buat Kerja Nak Cepat Tapi Bahan Segar & Jimat! kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Petua Masak Untuk Mak-mak Yang Suka Buat Kerja Nak Cepat Tapi Bahan Segar & Jimat! dengan alamat link https://khabarmelayu.blogspot.com/2017/06/petua-masak-untuk-mak-mak-yang-suka.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :